Hevosen hyvinvointi on konkreettisia tekoja!

kerromme konkreettisin esimerkein, miten pyrimme huomioimaan hevosten mahdollisimman hyvän hoidon.

Meillä hevoset saavat heinät 5 kertaa päivässä. Miksi?

  • Hevosen ruuansulatus on rakentunut sulattamaan usein ja pieniä määriä karkearehua, eli heinää.
  • Sen mahalaukku erittää jatkuvasti suolahappoa, jonka takia on tärkeää, että siellä olisi aina hieman kuitupitoista rehua suojaamassa mahan herkkiä limakalvoja. Ilman suojaa mahalaukun pH-arvo laskee liian matalaksi ja alkaa syövyttämään limakalvoille kipeitä haavaumia, eli vatsahaavan.
  • Hevosen ruoansulatus on myös hyvin nopea, jonka takia mahdollisimman tiheät ruokintavälit ovat ihanteellisimpia, jolloin maha ei pääsisi tyhjentymään kokonaan ruokintojen välissä.

Karkearehua aina ennen väkirehujen. Miksi?

Me huolehdimme, että hevonen saa aina syödä karkearehua ennen väkirehuja Tässä syitä, miksi se on erityisen tärkeää.

  • Hevosen pureskellessa heinää, sen syljen tuotanto on runsaimmillaan, sylki neutralisoi mahahappoja, jonka takia sitä on hyvä antaa ennen väkirehuja.
  • Vähäinen syljen eritys voi johtaa esimerkiksi mahahaavan syntyyn.
  • Heinän tulo mahalaukkuun valmistelee ruoansulatuskanavaa muiden rehujen tuloon ja toimii myös itsessään puskurina mahahappoja vastaan.

Haasteen riittävän tiheisiin ruokintaväleihin aiheuttaa yöt. Ihanteellisin tilanne tallissa asuvalle hevoselle olisi asentaa ruokinta-automaatti jonka avulla yön heinämäärän voisi jakaa useampaan kertaan. Tavoitteemme onkin jossakin vaiheessa saada investoitua tallillemme heinäautomaatit. Toiseksi paras vaihtoehto on se, että heinämäärä on niin suuri, että se kestäisi mahdollisimman pitkälle yöhön. Sopiva määrä löytyy hevoskohtaisesti kokeilemalla, silloin kun aamulla karsinassa on vielä muutamia korsia jäljellä, voi päätellä että määrä on ollut riittävä.

Tiesitkö, että vähäinen syljen eritys voi johtaa esimerkiksi mahahaavan syntyyn?

Vesi💧


Meillä hevoset juotetaan ulos ympäri vuoden. Kesän helteillä on tärkeää huolehtia raikkaasta puhtaasta vedestä, kuumalla säällä veden tarve lisääntyy. Yhtä tärkeää on kuitenkin huolehtia riittävästä veden saannista myös talvella, etenkin kovilla pakkasilla ähkyriski kasvaa, jos hevonen ei juo tarpeeksi.

  • Riittävä vedensaanti on tärkeää elimistön nestetasapainon säätelyn sekä ruuansulatuselimistön normaalin toiminnan ja hevosen suorituskyvyn kannalta.
  • Meidän tallilla hevoset saavat talvisin ulos lämpimän veden, kuumaa vettä lisätään joukkoon tai tarvittaessa kovimmilla pakkasilla vaihdetaan koko vesi päivän mittaan.
  • Vettä ei kuitenkaan viedä liikaa kerralla, sillä emme halua tuhlata turhaa vettä ja sähköä. Tallin tekijät osaavat hyvin hahmottaa mikä on minkäkin hevosen sopiva vesimäärä.

Karsinat

Tiesitkö, että karsinatallissa elävän hevosen viihtyisyyttä lisää, että se näkee muita hevosia ja on mielellään myös kosketusetäisyydellä toisista?

Hevosen yksi tärkeimmistä lajityypillisistä käyttäytymistarpeista on hevoskaverin seura ja koskettaminen. Aina hevosia ei haluta tai pystytä pitämään laumassa tai tarhaamaan kaverin kanssa, silloin on tärkeää huolehtia, että hevosella on silti mahdollisuus päästä kosketuksiin muihin. Meillä tarhat on rakennettu niin, että hevoset pääsevät haistelemaan ja olemaan yhteydessä kavereihin. Tarhojen väliaidoissa on myös portit. Hevoset voivat ensin tarhata viereisissä tarhoissa ja tutustua rauhassa ja sen jälkeen turvallisesti yhdistää omistajien niin halutessa, väliportin avaamalla kaksi tarhaa saa yhdistettyä yhdeksi isommaksi.

Kuivike


Käytämme kuivikkeena hyvälaatuista kuiviketurvetta. Turpeesta tehdään paksu patja, joka on hevoselle pehmeä makuualusta ja imee tehokkaasti virtsan.

Tiesitkö, että kuivikkeen määrällä on suora yhteys hevosen unen laatuun?

  • Kuiviketta on tarpeeksi, kun pystyt pudottutumaan polvillesi karsinaan ilman kipua. Hevonen on iso eläin, joten se tarvitsee pehmeän alustan mennäkseen makuulle. Liian vähäinen kuivikkeen määrä voi johtaa siihen, että hevonen alkaa vältellä makuulleen menoa.
  • Karsinan kuivikepohja ei myöskään saa olla liian märkä, tämän voi testata samalla tavalla, kuin kuivikkeen määrän, polvillaan ollessasi housujen polvet eivät saisi kastua.

Hevosen unesta on meneillään tutkimus Helsingin yliopistossa, linkistä pääset lukemaan lisää.

Hevosen käsittely


Tärkeä osa hevosen hyvinvointia on myös henkinen hyvinvointi ja turvallisuuden tunne.

  • Meillä hevosia käsittelee aina tallin työntekijät, jotka ovat koulutettuja ja pitkän linjan hevosihmisiä.
  • Hevosia käsitellään kunnioittavasti ja johdonmukaisesti, näin hevoset tietävät miten missäkin tilanteessa toimitaan ja stressitekijät saadaan minimiin.
  • Tämän takia myös rutiinien luominen talliympäristössä on tärkeää.
  • Hevosia tulee kohdella reilusti, mutta kuitenkin niin, että niille opetetaan miten missäkin tilanteessa niiden haluttaisiin toimivan. Esimerkkejä, mitä opetamme hevosille päivittäisessä käsittelyssä:
    • Hevosen tulee odottaa avonaisella karsinan ovella, että käsittelijä antaa luvan lähteä sieltä
    • Loimittaessa ja loimea pois ottaessa hevonen seisoo paikallaan rauhallisesti odottaen
    • Taluttaessa hevosella on oma paikka ja sen tulee tarkkailla ja kuunnella ihmistä
    • Ruokintatilanteessa hevosen tulee luopua, eli väistää ruokkivaa ihmistä
      Hevoset voidaan oikeaoppisella kouluttamisella saada toimimaan mm. näissä tilanteissa rennosti ja rauhallisesti.

Kokonaisvaltaiset täysihoitopalvelut

Meillä kaikki asiakkaat ja hevoset ovat samanarvoisia, on sitten tavoitteenasi kilpakentät tai kehittyminen hevosen käsittelijänä ja omistajana.

Haluamme tarjota Kokonaisvaltaiset täysihoitopalvelut, joten asiakkaanamme pystyt huoletta pitämään tallivapaita tai lähtemään loma- tai työreissulle.

  • Lisäpalvelut on erittäin joustavasti sovittavissa, lisäjuotosta liikuttamiseen.
  • Haluamme myös aidosti olla hevosen omistajien tukena normaalissa arjessa, sekä myös vaikeampina aikoina ja auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa.
  • Hevosen mahdolliset lääkitykset on sovittavissa joustavasti, huolehdimme ne tarkasti sovittujen ohjeiden mukaan.
  • Olemme apuna tarvittaessa myös esimerkiksi klinikkareissuilla.
  • Meillä kaikki asiakkaat ja hevoset ovat samanarvoisia, on sitten tavoitteenasi kilpakentät tai kehittyminen hevosen käsittelijänä ja omistajana.

Vapaita tallipaikkoja voit kysyä info@valmennuskeskushc.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s